IHHNL, yıl içinde düzenli olarak yoksul ülkelerde gıda yardımları gerçekleştirmektedir. Özellikle savaş ve doğal afetlerden etkilenen ülke ve bölgelerde yaşayan ihtiyaç sahibi insanlara yönelik gıda yardımı programlarına mütemadiyen devam etmektedir. IHHNL’nin yurtdışı görevlilerinin gözlemleri ve uluslararası kuruluşların raporlarına göre, dünyanın bir çok bölgesinde şu an en acil ihtiyaç, temel gıda maddeleridir.
Birleşmiş Milletler bünyesindeki Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Temmuz 2022’de yayınlanan yıllık raporuna göre, şu anda 45 ülkede 50 milyon kişi kıtlığa doğru adım adım ilerliyor. 1 milyara yakın kişi açlıkla mücadele ediyor. 3.2 milyar kişi ise sağlıklı beslenebilecek kadar gelire sahip değil. Afrika kıtası, nüfusuna oranla dünyada açlıktan en çok ve en yoğun olarak etkilenen kıta. Tahminen 346 milyon Afrikalı son 40 yılın en zorlu gıda krizi ile savaşıyor. Bu her dört Afrikalıdan birinin, bir dahaki öğünün nereden geleceğini bilmeden yaşamaya çalıştığını gösteriyor. Sahra Altı Afrikasında ise her yıl 5 yaşın altındaki 3.2 milyon çocuk açlık ve yetersiz beslenmeden dolayı hayatını kaybetmekte.
Bir çok ülkede devam eden kuraklık ve çatışmalarla, Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle tahıl sevkiyatındaki aksamalar gıda krizini derinleştirirken, milyonlarca kişi açlık tehdidiyle karşı karşıya kaldı.
Birleşmiş Milletler (BM), gerekli tedbirler alınmadığı takdirde mevcut gıda krizinin 2023’te küresel çapta bir felakete dönüşebileceği uyarısı yaptı.
Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi ise her gece yatağa aç girerken, Uluslararası Para Fonu (IMF) ise büyük fiyat dalgalanmalarının gıda güvensizliğini artırması nedeniyle dünyanın bir gıda kriziyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaptı.
Yukarıda belirtilen olumsuz tablounun sebebi sadece savaşlar ve doğal afetler değil. Üretimi ve tedarik zincirini kontrol altında tutan ülkelerin, hukuk, insan hakları ve dayanışma yerine jeopolitik konuları daha öne çıkarmalarıdır. Yapılan araştırmalara göre halihazırda dünyada üretilen temel gıda maddelerinin, mevcut dünya nüfusuna çok rahatlıkla yetebileceği belirtilirken, adaletsiz dağıtımdan dolayı dünya nüfusunun % 10’u açlık sınırında yaşamaktadır.
IHHNL, kuraklık, iç ve dış savaşlar nedeniyle gıda krizi yaşayan Yemen, Afganistan, Etiyopya, Somali, Filistin, Çad ve Nijer gibi ülkelere yönelik başta gıda yardımı olmak üzere yoksulları kalkındırmaya yönelik çeşitli projeler gerçekleştirmektedir. 2022 yılında şu ana kadar 37 ülkede 70.781 adet gıda paketi dağıttı ve yıl sonuna kadar 21.068 adet gıda paketi dağıtmayı planladı.
Uluslararası yardım kuruluşlarına fon ayıran ve IHHNL’nin bağışcılarının bulunduğu ülkelerdeki enflasyon artışı yardım kuruluşarının bütçlerinin azalmasına yol açacaktır. Bundan dolayı gelecek yıllarda insani kriz derinleşerek devam edecektir.
Yemen
Moğolistan
Afganistan