2024 Yılının Mayıs ayında Afganistan’ın Kuzey ve Kuzey Doğu Bölgelerinde Badahşan, Tahar, Baglan, Kunduz ve Gur vilayetlerini etkileyen büyük bir sel felaketi yaşandı. Bu felakette 400 kişi hayatını kaybetti, 550 ev kullanılamaz hale geldi, 2000 civarında küçük ve büyükbaş hayvan telef oldu. Ayrıca bu sel felaketi, 10 bin dönüm ekili araziye hasar verdi.
Felaketin yaşandığı bölgedeki halk geçimlerini tarım ve hayvancılık ile sağladıkları için, gelecek dönemde buradaki insanların yaşamları çok daha zor olacaktır.
Sel felaketinden etkilenen bölgelerin toplam nüfusu şu şekildedir:
Baglan Vilayeti:
– Berke ilçesi toplam nüfus: 39.118
– Guzarga Noor ilçesi toplam nüfus: 11.423
– Merkezi Baglan ilçesi toplam nüfus: 108.449
– Doşi ilçesi toplam nüfus: 80.597
Gur Vilayeti:
– Murghab ilçesi toplam nüfus: 21.051
– Gur Vilayeti merkezi toplam nüfus: 809.245
Faryab Vilayeti:
– Belcheragh ilçesi toplam nüfus: 60.020
Çok geniş bir bölgede etkili olan sel felaketinden 1 milyondan fazla kişi doğrudan etkilendi. Yarım asra yakın iç ve dış savaşlarlar ile uğraşan Afganistan’da insanlar çok zor şartlar altında yaşarken, bu şekilde meydana gelen doğal afetler halkın yaşam şartlarını azami derecede olumsuz etkilemektedir.
Afganistan, deprem ve sel felaketleri gibi insan yaşamını etkileyen doğal afetlere sık sık maruz kalan bir ülkedir.
2013 yılında Kabil Vilayeti’nin Surobi ilçesinde meydana gelen sel felaketinde 90 kişi hayatını kaybetti, binlerce kişi yaralandı, yaklaşık 50 ev yıkıldı ve binlerce hektar tarım arazisi tahrip oldu.
2022 yılında Afganistan’ın 20 vilayetinde meydana gelen sel felaketinde 1570 kişi hayatını kaybetti, 6000 kişi yaralandı ve 35000 ev yıkıldı, binlerce hektar tarım arazisi zarar gördü.
IHHNL, 10 yıldır Afganistan’da çeşitli yardım projeleri gerçekleştirmektedir. En son yaşanan sel felaketinden sonra, felaketten en çok etkilenen Baglan ve Faryab bölgelerinde 541 aileye içinde temel gıda maddeleri olan pirinç, un ve yağ bulunan yardım malzemeleri dağıtıldı. Ayrıca sel felaketinde evleri tamamen kullanılamaz hale gelen ailelere bazı mutfak eşyaları yardımı yapıldı.
Afganistan ekonomisi, Taliban’ın 2021’de iktidara gelmesinden bu yana önemli gerilemelerle karşı karşıya kaldı. Ekonomi yaklaşık %27 oranında daraldı ve bu da yaygın işsizliğe ve ekonomik durgunluğa yol açtı. Finans gibi kritik sektörler çöktü ve küçük ve orta ölçekli işletmeler ile çiftçiler, sarsılan ekonomiyi sürdürmek için çabalarken, ekonomik faaliyet kaynakları asgari düzeyde kaldı. Uluslararası mali destek ve yatırım azalarak kamu hizmetleri ve kalkınmayı ciddi şekilde etkiledi.
Genel olarak Afganistan, hem acil ihtiyaçlara hem de uzun vadeli toparlanmaya yönelik önemli miktarda uluslararası insani ve kalkınma yardımını gerektiren karmaşık bir krizle karşı karşıyadır. Durum istikrarsız olmaya devam ediyor ve Afgan nüfusunun refahı açısından önemli sonuçlar doğuruyor