2020 yılında Lübnan’nın başkenti Beyrut’un limanında meydana gelen büyük patlamadan sonra ülkede siyasi kaos ve ekonomik istikrarsızlık ortaya çıktı. Dünyayı sarsan pandeminin etkisi devam ederken, Ukrayna ve Rusya arasında meydana gelen savaş nedeniyle Lübnan’da yaşam daha zor hale geldi.
Lübnan’daki ekonomik istikrarsızlık hayatın her alanını etkilerken en çok sağlık sektörünü olumsuz etkilemiştir. Uzun yıllar görülmeyen başta kolera gibi bazı salgın hastalıklar ülkede ortaya çıkmıştır. Ülkedeki sağlık kurumlarının salgın hastalıklarla mücadelede yetersiz kaldığı ve ilaç yetersizliğinden ölümlerin yaşandığı bildirildi.
6 Ekim 2022’de Halk Sağlığı Bakanlığı (MOPH), Lübnan’ın kuzeyindeki ilk kolera vakasını duyurdu. 24 Ekim’e kadar ülke genelinde 913’ten fazla doğrulanmış kolera vakası tesbit edildi ve 14 tanesi ölümle neticelendi. Bu vakalar daha çok ülkenin Arsal, Baalbak ve Orta Bekaa, Lübnan Dağı ve Doğu Lübnan bölgelerinde yayıldı. Kolera hastalığına yakalanan kişilerin %50’sinden fazlası 14 yaş altı çocukları oluştururken, 0-4 yaş arası çocuklar bu vakaların üçte birini oluşturmaktadır. Sağlık uzmanları, sınırlı test nedeniyle semptomlu vaka sayısının genellikle MOPH tarafından bildirilenin 3 katı olduğunu tahmin etmektedir. Lübnan’ın, yetersiz su şebekesi altyapıları nedeniyle kolera yayılımında daha fazla artışın olmasından endişe edilmektedir. Sadece 14 gün içinde, başlangıçta Kuzey’deki 5 bölgede teyit edilen toplam vaka sayısı, tüm Lübnan’da 45 bölgeye yayılmıştır.
IHHNL’nin Lübnan’daki partner kuruluşu, ülkedeki salgın hastalıkla mücadele için başta serum olmak üzere çeşitli ilaçlara ihtiyaç olduğunu bildirdi ve yardım talep etti. Partner kuruluşun talebi kabul edildi ve istenilen bütçenin ödemesi gerçekleşti. Başta mülteci kampları olmak üzere, Lübnan’ın riskli bölgelerinde bulunan yerlerde gerekli aşılamalar ve ilaç yardımlarına başlanmıştır. Planlamaya göre 12 Sağlık Merkezinde 2600 kişiye aşı yapılacak, toplamda 13 bin kişinin hastalığa karşı korunması sağlanmış olacaktır.