11 Ekim 2024

Deprem bölgesinde 24 derslik okul hizmete açıldı

6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye, tarihindeki en yıkıcı doğal afetlerden biri olan büyük bir depremle sarsıldı. Bu deprem, Kahramanmaraş merkezli olup, 7.8 büyüklüğünde ölçüldü. Depremin etkisiyle Türkiye’nin güneydoğu bölgelerinde bulunan 11 ilde ve komşu ülke Suriye’de büyük yıkımlar meydana geldi. Binlerce bina yıkıldı, birçok insan hayatını kaybetti veya yaralandı.

Bu büyük depremde çok sayıda kamu binaları da yıkıldı ve toplımsal hizmetlerde aksamalar meydana geldi. Deprem bölgelerinde bulunan bir çok okul ya tamamen yıkıldı veya ağır hasar aldı. Böyle olunca bir çok öğrenci geçici konteyner okullarda veya yakınlardaki depremde hasar almayan okullarda eğitim görmeye başladı.

IHHNL, depremin ilk gününden itibaren seferber oldu ve deprem mağdurlarının yaralarını sarmaya başladı. Depremin ilk günlerinde acil yardm projeleri ile başlayan yardım programları daha sonra konteyner evlerin yapılması gibi kısmen kalıcı projeler halinde devam etti. Bu dönemde sürekli Kızılay, AFAD ve Milli Eğitim Bakanlığı gibi Türkiye devletinin resmi kurumlarıyla istişareler yaparak ortak projeler gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile ortaklaşa yapılan 1,3 milyon euro bütçeli 24 derslik 750 öğrenci kapasiteli Hollanda IHH Gurbetçiler Anadolu Lisesi 30 Eylül 2024 tarihinde depremden en çok etkilenen illerden biri olan Malatya Battalgazi ilçesi Hatunsuyu bölgesinde hizmete açıldı.  Açılış programına IHHNL Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Arslantaş, IHHNL direktörü Hüseyin Gündüz, Malatya Valisi Seddar Yavuz, Malatya ili mülki amirleri ve öğrenciler iştirak etti.

Eğitime yapılan yatırım, toplumun genel refahı için uzun vadeli yatırımlardır. Eğitimli bireyler, toplumun her alanında daha etkin rol alabilir ve kendi topluluklarını geliştirmek için gerekli becerilere sahip olurlar.

Depremler, özellikle çocuklar üzerinde uzun süreli travmalara neden olabilir. Yeni okul binası, eğitimin kesintiye uğramaması, çocukların yaşam ortamına geri dönmesine ve normalleşme sürecine katkıda bulunabilir. Ayrıca çocukların psikolojik iyileşmeleri için yeni okul binaları önemlidir.

IHHNL, deprem bölgesi Malatya’da açılan bu güzel okul binası ile deprem mağdurlarına yönelik 3.3 milyon euro’luk yardım programının ilk etabını tamamlamıştır. Bundan sonra gelecek bağışların miktarına göre deprem mağdurlarına yönelik yardım programları devam edecektir.

Paylaş