2 juni 2022

Wij gaan door met het Voedsel Project

Ondanks massale voedselproductie om de gehele wereldbevolking te voorzien van eten, hebben wereldwijd nog steeds meer dan 1.5 miljard mensen geen toegang tot voedsel en meer dan 3 miljard kan zelfs de goedkoopste voedselproducten niet aanschaffen. Dit is een ware tragedie. Ingrijpen op deze situatie is dan ook hoognodig.

Sinds 2014 neemt globale hongersnood alsmaar toe. Het aantal mensen die hongerlijdt is gelijk aan 690 miljoen of om uit te drukken in percentages, %8,9 van de wereldbevolking. In het jaar 2019 ervaarden 750 miljoen (1 op de 10) mensen ernstige voedselonzekerheid. Bovendien hadden 2 miljard geen of onvoldoende toegang tot veilige en voedzame voedsel. De cijfers voorhanden tonen aan dat tegen 2030, de situatie meer dan 840 miljoen mensen zal beïnvloeden.

In de afgelopen tijd zijn er veel factoren opgedoken die voedselzekerheid en voedselvoorziening negatief beïnvloed hebben. Deze factoren zijn ernstiger als ze worden vergeleken met de huidige rapporten en gegevens, die de toekomstige situatie van de wereldbevolking voorspellen:

  1. Naar schatting van het Wereldvoedselprogramma (WFP van de Verenigde Naties), op basis van ervaringen in landen waar ze actief zijn, bevinden momenteel 272 miljoen mensen zich in acute voedselonzekerheid en risico door verergering van de COVID-19 pandemie;
  2. De oorlog tussen Rusland en Oekraïne bedreigt de wereldlandbouw en daarmee ook voedselonzekerheid over de hele wereld. Oekraïne en Rusland zijn tussen de landen die grote aandelen beheren in de landbouwsector en productie van tarwe, mais, olieproducerende zaden en kunstmest. Net zoals de oorlog de landbouwproductie in Oekraïne negatief beïnvloed heeft, zo is ook de export in Rusland negatief beïnvloedt en gestagneerd. Wereldwijd importeren minstens 26 landen de helft van hun tarwe uit Oekraïne en Rusland. Men verwacht dat de geringe vraag en hoge prijzen voornamelijk deze landen in de nabije toekomst erg zal beïnvloeden;
  3. De inwoners van China en India beslaan %35 van de wereldbevolking. De economische ontwikkeling van deze landen toont een grote ontwikkeling, en daarmee ook de economische kracht van hun inwoners. Zodoende is de consumptiecultuur van deze bevolkingen veranderd en in mate toegenomen. Met name China heeft niet de capaciteit om aan de verwachtingen van de bevolking te voldoen. Hierdoor is het land genoodzaakt om deze behoeften extern te voorzien, waardoor er een stijging in de voedselprijzen te zien is. Hoe hoger de voedselprijzen worden, des te moeilijker het voor behoeftigen wordt om toegang tot voedsel te krijgen. Hierdoor neemt wereldwijd het aantal mensen dat op de armoedegrens leeft alsmaar toe;
  4. Wegens de klimaatcrisis en de afname van natuurlijke waterbronnen, worden landbouwgronden aangetast en bedreigd. Daardoor neemt het belang van basisvoedsel producten alsmaar toe. Van de landen waarvan de economie voornamelijk op landbouw rust, is het aandeel van behoeftige inwoners toegenomen;
  5. De pandemie en oorlogen zoals die in Oekraïne, hebben de noodzaak van basisvoedsel producten vergroot. Zodoende zijn basisvoedsel producten beland in de categorie van strategische behoeften. Rijke landen slaan grote voorraden van deze producten in, waardoor het evenwicht van vraag en aanbod verstoord geraakt is. Ook dit heeft de toegang van voedsel in arme landen belemmerd en geleid tot een toename van het aantal behoeftige mensen.

 

IHH Nederland heeft sinds dag een de meeste projecten in het kader van de voedselhulpprojecten gerealiseerd. In de toekomst zal de organisatie deze projecten blijven voortzetten. In het jaar 2021 heeft de organisatie aan totaal 72.166 behoeftige families voedselhulp gedistribueerd.

 

In 2022 zijn er in het kader van de Ramadan Hulpprojecten aan totaal 62.256 families voedsel gedistribueerd. Bovendien beoogd de organisatie gedurende het hele jaar aan minsten 100 duizend behoeftige families voedselhulp te verlenen.

 

Hieronder een overzicht van de voedselhulp projecten die tot nu toe, met uitzondering van de Ramadan periode, in 2022 gerealiseerd zijn:

 

Nr Land Budget Voedselpakketten Verantwoordelijke
1 Palestina € 5000,- 190 Partnerorganisatie
2 Cambodja € 5000,- 205 Murat Kurt
3 Kameroen € 5000,- 177 Yasin Küçük
4 Tsjaad € 10.000,- 400 Murat Kurt
5 Sri Lanka € 10.000,- 500 Hüseyin Gündüz
6 Tanzania € 20.000,- 800 Hüseyin Gündüz
7 Oekraïne € 10.000,- 1300 (maaltijdpakketten) Selami Yüksel
8 Jemen € 50.000,- 1473 Abdurrahman Katırcı
9 Burundi € 2500,- 73 Yasin Küçük
  Totaal € 117.500,- 5118  

 

Delen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email