8 Ağustos 2018

Soumaya’nın sevinci!..

Tarih 5 Haziran 2018 ve günlerden Salı. Hollanda IHH ekibi olarak bir kez daha kutlu bir görev için dünyanın en yoksul ülkelerinden Çad’a gidiyoruz. Her zaman olduğu gibi yine heyecanlıyız ve coşkuluyuz. Bu sefer heyecanımız ve coşkumuz biraz daha fazla. Zira bu sefer Çad’da  daha fazla gönüllü ekibimiz ile daha çok yardım projesi gerçekleştireceğiz. Ekibimizde Hollanda’dan Stichting Çatkapı ve Stichting  Bag to Happiness yardım kuruluşlarından gönüllüler var. Aynı zamanda Almanya’dan Faslı ve Lübnanlı işadamları gönüllüler var. İşte bu güzel ekip ile daha çok yoksulu sevindireceğiz, daha çok yetimin başını okşayacağız ve daha çok dua alacağız.

Ekibimiz ile beraber Çarşamba gününün ilk saatlerinde Çad’ın başkenti Encemine’de bulunan otelimize ulaştık. Kısa bir istirahatten sonra yoğun Çad programımızda ilk projemiz olan yoksul öğrencilere kırtasiye dağıtımını gerçekleştirmek üzere hareket ettik.  Başkent Encemine’nin kenar mahallelerinde bulunan Abubakr Musa okuluna gidiyoruz. Heyecanımız her geçen dakika biraz daha artıyordu. Çünkü ekipten bir çok arkadaş ilk sefer yardım amaçlı buralara gelmiş ve ilk sefer böyle bir yoksulluk ve yokluğa şahitlik ediyordu.

Yol boyunca etrafa şaşkınlıkla bakarak nihayet okula ulaştık. 1600 öğrencinin eğitim gördüğü okulun yöneticileri bizleri samimi bir misafirperverlikle karşıladılar. Yardım programına geçmeden önce sınıfları bize gezdirdiler. Sınıfları görünce, öğrencilerin yoksulluklarına şahitlik edince, istisnasız hepimizin içi burkuldu ve gözlerimiz doldu.   Bir sınıfta olması gereken hiçbir şey yoktu. Masalar yok, sandalyeler yok, kitaplar yok, defterler yok, kalemler yok, yıkık dökük ortamlarda  toprak zemine üste üste oturmuş öğrenciler, öğretmenlerini dinliyor ve dinleyip anladıklarıyla eğitimini sürdürüyorlar.

Hava çok sıcak, sınıflar dar ve kalabalık, öğrenciler buram buram terliyorlar ama buna rağmen eğitime devam ediyorlar. Burada bulunan çocuklar biraz daha şanslı.. Zira Çad’da bu şartlarda dahi olsa yeterli okul yok ve okula gidemeyen milyonlarca çocuk var. Bundan dolayı bu okullar kapasitelerinin çok çok üstünde öğrenci almak zorunda kalıyorlar.

Sınıfları gezerek öğrencilerle hasbihal edip, şarkılar söyledikten sonra nihayet sıra asıl vazifemizi yapmaya geldi. Bu arada okulun bahçesinde hummalı bir çalışma vardı. Yerel arkadaşlar ile beraber ekimizdeki arkadaşların tamamı sıcak ve bunaltıcı havaya rağmen yardım malzemelerini tasnif ediyorlar, dağıtımın güzel bir şekilde olması için azami gayret sarf ediyorlardı. Hollanda IHH ve Stichting Bag to Happiness’in yapmış olduğu kampanyalar neticesinde toplanan yardımlar ile  Abubakr Musa okulunda 1000 öğrenciye okul çantası, defterler, kalemler ve çeşitli eğitim materyalleri dağıttık. Okulun bahçesi bir anda bayram yerine döndü. Nasıl dönmesin ki, bir çok öğrenci ilk sefer çanta ile, kalem ile, silgi ile ve defter ile tanışıyordu. Öğrencilerden Soumaya okul çantasını alınca, dünyaları almış gibi sevindi. Çantasının sağına soluna defalarca baktı, defalarca çantanın içindeki defterleri, kalemleri ve silgileri çıkardı  ve onları sevdi. Bu çocukların sevinçlerini anlatmaya kalemler mürekkepsiz ve kelimeler kifayetsiz kalır..

Ne güzel yoksulları sevindirmek, ne güzel ülkenin geleceğini imar edecek öğrencilere yardım etmek, ne güzel dünyanın mazlum ve mağdur coğrafyalarına gönül köprüleri kurmak. Bu güzellikleri bize yaşatan hayırseverlerimize çok teşekkür ediyoruz.

 

Paylaş