25 Aralık 2019

Somali’de Elasha Okulu hizemete açıldı

Somali, 1969 yılından 1991 yılına kadar Afrika’nın en istikrarlı ülkelerinden biriydi. İstikralı olduğu dönemlerinde eğitim faaliyetleri çok iyi olmasada Afrika ortalamasının üzerinde bir konumdaydı. Ancak 1991 yılında başlayan iç savaş Somali’de her alanı olumsuz etkilediği gibi eğitim faaliyetlerini de olumsuz yönde etkilemiştir.  Eğitime yönelik yeni projeler yapılmadığı gibi mevcut olan eğitim kurumları da tam kapasite çalışamamıştır. Hatta bazı okullar iç savaş nedeniyle harap olmuş, kullanılamaz hale gelmiştir. Ülkede güvenlik olmadığından eğitim binaları olsa dahi bir çocuk eğitime devam edememiştir.

Son yıllarda ülkenin bazı bölgelerinde kısmen güvenlik sağlanmış olmasına rağmen bir çok bölgede hala iç savaş devam etmektedir. Güvenli olan bölgelerde eğitim faaliyetleri tekrar başlamış, ancak yeterli okul binası ve eğitim materyali olmadığından çok yavaş ilerlemektedir. Bu manada, Somali’de eğitime yönelik yapılacak yardım projeleri çok önem arzetmektedir.

Hollanda IHH olarak, “Kalkınma ve Huzurun Anahtarı Eğitimdir” anlayışından hareketle Somali’de eğitime yönelik çalışmalarımıza devam etmekteyiz. Her yıl düzenli olarak Somalili yoksul öğrencilere eğitim materyali yardımları yapmaktayız.  Bunun yanında bu yıl Somali’de kalıcı ve çok önemli bir eğitim projesi gerçekleştirmiş bulunmanın sevincini yaşıyoruz. Maliyeti Al Khattab Foundation tarafından karşılanan   400 metrekara alana inşaa edilen, 5 sınıf, tuvaletler ve bir ofisten müteşekkil, 200 öğrenci kapasiteli bir okulu 21 Kasım 2019 tarihinde hizmete açmış bulunmaktaytız. Okul başkent Mogadişu’nun batısında, 15 km mesfade bulunan Elasha bölgesinde yapılmıştır. Elasha bölgesinde 25 bin civarında insan yaşamasına rağmen okul olmadığından çocukların çoğu eğitime devam edemiyodu. Devam edenler ise çok uzak bölgelere gitmek zorunda kalıyordu. Burada yaptırdığımız okul sayesinde artık bir çok çocuk Afrika standartlarının üzerinde inşaa edilen bu okulda eğitime devam edecektir.

Hollanda IHH olarak böyle ihtiyaç olan bir yerde okul yaptırmanın haklı gururunu yaşamaktayız. Bize bu haklı gururu yaşatan başta Al Khattab Foundation ve hayırseverlere çok teşekkür ediyoruz.

Biz inanıyoruz ki, Afrika’nın makus talihini eli kalem tutan çocuklar değiştirecektir. Bu süreçte bize düşen vazife ise, bu çocuklara her türlü eğitim yardımını yapmaktır.

 

Paylaş