4 Temmuz 2019

Somali Meslek Edindirme Projesi

Somali’de Ocak 1991 yılında başlayan ve 27 yıldan fazla süren iç savaş nedeniyle ülke tamamen tahrip oldu ve insanların geçim kaynakları yok oldu. Hali hazırda ülkedeki en büyük geçim kaynağı ilkel usüllerle yapılan tarım ve hayvancılıktır. Somali’de yağışların az olması ve kurak mevsimin uzun sürmesi hasebiyle tarım ve hayvancılık faaliyetlerinde yeteri kadar verim alınamamaktadır. Kurak mevsimin normalden daha uzun sürdüğü dönemlerde ise durum daha da vahim hale gelmekte, bir çok insan hayatını kaybetmekte, insanların yaşam kaynakları olan tarım alanları kurumakta ve hayvanlar telef olmaktadır. Nitekim 2011 yılında kuraklık nedeniyle ülkede 258 bin insan hayatını kaybetti ve milyonlarca hayvan telef oldu.

Somali nüfusunun % 43’ü günlük 1 doların altında gelir ile aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. Halkın % 42’si kentlerde, % 23’sı kırsalda % 26’sı göçebe ve % 9’u mülteci olarak hayatlarını sürdürmektedir. Birleşmiş Milletler raporlarına göre Somali, dünyanın en yoksul 5 ülkesinden biridir. Yine aynı raporlarda verilen bilgilere göre Somali nüfusunun % 30’u genç ve bu genç nüfusun % 67’si işsizdir. Ve bu tablodaki en acı durum ise ülke nüfusunun yarıya yakın bir kısmı insani yardımlar ile yaşamlarını idame ettirmektedir.

Bu tablo karşısında yapılacak en önemli çalışma, Somali’deki yoksullara acil gıda yardımlarının yanında kalkınmaya yönelik projeleri hayata geçirmektir. Mevcut olan tarım ve hayvancılığı daha modern tekniklerle yaparak, daha çok verim almak için alt yapı çalışmaları hazırlamaktır. Ayrıca işsizlere yönelik küçük yatırımlar ile meslek edindirme kursları açarak insanları meseleğe hazırlamaktır.

Hollanda IHH olarak, son yıllarda, yardım projeleri yaptığımız bir çok ülkede kalkınmaya yönelik kalıcı projeleri hayata geçirerek, yoksullara iş imkanı sağlamaktayız. Bu bağlamda Somali’de daha önce gerçekleştirdiğimiz tarım ve hayvancılık projeleri ile bir çok yoksula iş imkanı sunduk.

Şimdi ise Somali’de daha güzel bir kalıcı proje gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşamaktayız. Yoksul Ailelere yönelik dikiş-nakış kursları düzenmekteyiz.. Kursları başarıyla tamamlayanlara birer dikiş makinesi vererek, kendi geçimlerini sağlayacak düzeye getirmekteyiz. Projemizin ilk aşamasında bu yılın nisan mayıs aylarında 32 yoksul, kurslarımıza iştirak ederek, başarıyla neticelendirdi ve kendilerine birer dikiş makinası verildi. Afrika’nın bir çok ülkesinde olduğu gibi Somali’de de insanlar çoğunlukla hala geleneksel yerel kıyafet giymekte ve bu kıyafetler mahalle terzilerinde hazırlanmaktadır. Böyle olunca dikiş-nakış öğrenen ve bir makinaya sahip olan bir kişi rahatlıkla ailesinin geçimini temin edebilmektedir.

Bu güzel projemizin, kurs, malzeme ve dikiş makinası dahil bütün masrafları sadece € 250,- Bu küçük yardım ile siz de bir aileyi yoksulluktan kurtarabilirsiniz.

 

 

 

Paylaş