24 Ağustos 2018

Kurban hisselerinizle 365 bin yoksulun tebessümüne hissedar oldunuz.

 

 

 

 

 

Kurban projesi nasıl organize edilir?

Hollanda IHH olarak, 2018 Kurban programı kapsamında 17 bölgede 14634 hisse kurban kestik ve etlerini 365 bin yoksula dağıttık.

Böylesine büyük ve önemli organizasyon nasıl yapılır?

  • Planlama Safhası:

Proje yaptığımız yoksul ülkelerde beraber çalıştığımız yerel partner kuruluşlarımız bulunmaktadır. Partner kuruluşlarımızın hepsi, bulundukları ülkelerin kanunlarına göre resmi birer yardım kuruluşlarıdır. Bütün projelerimizi partner kuruluşlar ile ortaklaşa yapmaktayız.

Kurban bayramından en az iki ay önce partner kuruluşlar ile istişare ederek, kurbanlık hayvanların fiyatları tespit edilir ve ayrıca tahmini olarak  ne kadar kurban kesebileceğinin planlaması yapılır. Ancak her zaman, son anda gelebilecek fazla kurban bağışları için partner kuruluşlardan yedek kurbanlık hayvanları hazır etmeleri özellikle istenir. Kurban sayıları ve fiyatlar netleştikten sonra partner kuruluşlardan projeler istenir. Gelen projeler IHH Yönetim Kurulu tarafından incelenir ve başka kaynaklardan kurbanlık fiyatların kontrolleri yapılır. Onaylanan projelerin ilk ödemesi yapılır. Bu ödemeler ile  partner kuruluşlar kurbanlık hayvanlar için tüccarlara ön ödemeleri yaparlar ve kurbanlık hayvanlar hazır olur. Ödemelerin tamamı banka ile proje anlaşması yapılan partner kuruluşların hesap numarasına gönderilir. Onaylanmayan projeler, gerekli düzeltmeleri yapmak için geri gönderilir. Standartlarımız ölçüsünde düzeltme yapmayan ülkelerde proje iptal edilir.

  • Kampanya Safhası:

Kurban kesilecek ülkeler ve fiyatlar belli olduktan sonra, gerekli olan tanıtım materyalleri hazır edilir ve kamuoyuna sunulur. Kampanya sürecinde IHH Yöneticileri ve gönüllüleri bir fiil aktif olarak çalışırlar. Geçmiş yıllarda yapılan kampanyalar sürecindeki performansları ile IHH projelerine katkıda bulunanlar, kurban kesim görevlisi olarak  yurtdışı hizmetlerinde görevlendirilir. Ayrıca bu  görevliler de kampanya sürecinde aktif olarak çalışırlar.

  • Hazırlık Safhası:

Kurban bayramına yakın günlerde, kurban kesim görevlilerini vazifeleri hakkında bilgilendirmek üzere bir seminer yapılır. Bu seminerde, hayırseverlerin kurbanlarının dini ve sosyal açıdan eksiksiz bir şekilde icra edilmesi için yapacakları vazifeler anlatılır. Kurbanlık hayvanların, kurban kesimlerinin ve etlerin dağıtılmasının kontrollerinin nasıl yapılacağı anlatılır. Ayrıca kurban organize ile alakalı gerekli olan rapor, fatura ve belgelerin tanzimleri konusunda bilgiler verilir. Bu bilgiler ile beraber bu toplantıda, arazide lazım olacak bütün araç ve gereçler görevlilere teslim edilir. Ayrıca kurban kesilirken okunacak olan, IHH’ya kurban bağışında bulunan bütün hayırseverlerin isim listesi görevlilere teslim edilir.

  • Uygulama Safhası:

Kurban kesim görevlileri,  kurban kesecekleri ülkeye bayramdan önce giderler. Ülkeye vardıklarında kurbanların sayıları ve dinen kurbanlık vasfına uygun olup olmadıklarının kontrollerini yaparlar. Eksik kurbanlar varsa tamamlarlar, dinen caiz olmayan kurbanlıklar varsa yenisini alırlar. Ayrıca kurban günlerinde yapılacak programın organizesi ile alakalı çalışmaları gözden geçirirler. Bayramın üçüncü günü ikindi namazından önce bütün kurbanların kesileceği şekilde planlamaları yaparlar.

Bayramın birinci günü bayram namazından sonra kurban kesimleri başlar. Her kurban kesilirken mutlaka kurban bağışında bulunan hayırseverlerin isimleri okunur ve vekaletleri kasaplara verilir. Bilahare tekbirler eşliğinde kurbanlar kesilir. Kurban kesimi esnasında her hayırseverin isminin yazılı olduğu bir kağıt ile resimler çekilir, ayrıca isimler okunurken mutlaka video kaydı yapılır. Kesimler bu şekilde yapıldıktan sonra, önceden isimleri tespit edilen kendilerine fiş verilen yoksullara kurban etleri dağıtılır. Bu arada son anda IHH’ya kurban bağışında bulunanların isimleri kurban kesim görevlilerine anında bildirilir ve daha önce yedek olarak hazırlanan kurbanlar onların adına kesilir.

Kurban kesimi ve etlerinin dağıtımı tamamlandıktan sonra, kurban kesim görevlileri partner kuruluşlar ile değerlendirme toplantısı yaparlar ve gerekli evrakları tanzim ederler.

Vazifelerini tamamladıktan sonra Hollanda’ya dönen kurban kesim görevlileri ile tekrar bir değerlendirme toplantısı yapılır. Bu toplantıda, kurban  kesilen ülkelerin tek tek değerlendirilmesi yapılır ve evraklar teslim alınır.

 

Çad

 

Suriyeli Mülteciler

 

Somali

 

Gambiya

 

Nijer

 

Uganda

 

Togo

 

Moğolistan

 

Pakistan

 

Tanzanya

 

Filipinler

 

Filistin-Gazze

 

Kamerun

 

Bangladeş

 

Arakan Mültecileri

 

Afganistan

Paylaş