11 Ekim 2021

Katarakt Projelerimiz

Sağlıklı bireyler, sağlıklı toplumları, sağlıklı toplumlar huzurlu yaşam ortamlarını oluşturur. Sağlık, bir insan için hava kadar, su kadar önemlidir. Sağlıksız veya engelli insanlar kendilerine yük olduğu gibi yakın çevrelerine de yük olmaktadır. Yeterince sağlık merkezleri ve sosyal tesislerin olmadığı yoksul ülkelerdeki hastaların ve engelli insanların durumu çok daha vahimdir.

İnsan yaşamını en çok etkileyen hastalıkların başında görme bozukluğu ve katarakt hastalığı gelmektedir. Katarakt hastalarının çoğunluğu yoksul ülkelerde bulunmaktadır. Zira yetersiz beslenme, temiz olmayan ortamlar ve hatta savaşların etkisinin insanlarda bıraktığı travmatik etkiler katarakt hastalığının başlıca nedenleridir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre dünyada tahmini olarak 85 milyon insanın görüşü bozuk, 39 milyonu ise göremiyor. Görüş gücü kaybının yüzde 33’ü katarakt rahatsızlığından kaynaklanıyor. Dünyadaki 20 milyon katarakt hastası var ve bu hastaların 12 milyonu Afrika kıtasında bulunuyor.

Yoksulluk ve çevresel koşullar nedeniyle katarakt olan milyonlarca insanın dünyası kararmıştır. Çok basit bir operasyonla ve çok küçük bir meblağ ile tedavisi mümkün olan bu hastalıktan, maddi imkanları olmadığı için kurtulamayan milyonlarca çaresiz var. Bu çaresizlere çare olmak, bu insanlara tekrar ışığı bağışlamak, sevdiklerine doya doya bakmalarına vesile olmak, hem kendilerini ve hem de yakınlarını yükten kurtarmak bizlerin vazifesidir.

Hollanda IHH olarak, 28 yıldır yoksulların hayatına dokunan hayati derecede önemli yardım projeleri gerçekleştirmekteyiz.  Son yıllarda, başta Afrika olmak üzere bir çok bölgede katarakt ameliyatları yaparak, insanları tekrar ışığa kavuşturuyoruz.

Sadece € 75,- gibi küçük bir meblağ ile gerçekleştirdiğimiz bu güzel projemizde bizlere maddi destekte bulunan bütün hayırseverlere çok teşekkür ediyoruz.

 

 

Paylaş