21 Aralık 2013

Filipinlere Yardım Elimizi Uzattık…

Filipinler 70107 adadan oluşan 105 milyon insanın yaşadığı Güney Asya’da bulunan bir adalar ülkesi. Nüfusun yüzde 87’si katolik, yüzde 10 müslüman ve geriye kalan kısmı ise diğer dinlere mensup. Filipinler, ortalama maaşın 150 dolar olduğu yoksul bir ülke. Ancak başta başkent Manila olmak üzere ülkede, aşırı zenginlerin bulunduğu lüks semtler, gökdelenler ve büyük alış-veriş merkezleri de mevcut.

Filipinler ilk olarak islamla Yemenli tüccarlar vasıtasıyla 9. ve 10. asırlarda tanışmışlar. Ve İslam çok hızlı bir şekilde Filipinler’e yayılmış. 1596 yılında İspanyolların Filipinler’i işgaline kadar nüfusun büyük bir çoğunluğu müslüman olarak kalmıştır.  333 yıl süren İspanyolların ve arkasından 45 yıl süren Amerika Birleşik Devletleri’nin işgalleri döneminde yoğun bir şekilde halkı hiristiyanlaştırma çalışmaları yapılmış ve neticede bugünkü durum meydana gelmiştir.

8 Kasım 2013 tarihinde, Filipinler’de büyük bir tayfun felaketi oldu. Bu felaket neticesinde onbinden fazla insan hayatını kaybetti, yüzbinlerce insan evsiz kaldı. Tayfun felaketinden sonra hayatta kalan insanlar aç ve açıkta kaldı. Filipinler devletinin imkanları bu insanların yaralarını sarmaya yetmedi. Bu bölgede büyük bir insanlık dramı yaşandı.

Holanda IHH olarak felaket mağduru insanlara yardımcı olmak için Filipinler’de bulunan partner kuruluşumuz ile istişareler yaparak önce acil ihtiyaçların tesbitini yaptık. Bu tesbite göre evleri yok olan ve hayatta kalan insanların acil temel gıdalara ve giyecek yardımlarına ihtiyacı olduğunu belirledik. Bunun üzerine Hollanda IHH olarak gıda ve elbise paketi şeklinde iki kategoride yardım kampanyası başlattık.

Hollanda IHH ekibi olarak, kampanyada toplanan yardımları 5 Aralık 2013 tarihinde yardım programı çerçevesinde Filipinler’e götürdük. 7 Aralık 2013 tarihi itibariyle Filipinler’in başkenti Manila’dan felaket bölgesi olan müslümanların da yaşadığı ve daha önce hiç bir yardım kuruluşunun uğramadığı Iloilo bölgesine gittik. Bölgenin kuzeyinde bulunan ve yardımları dağıtacağımız Sabara ve Estance şehirlerine vardığımızda, felaketin boyutlarını net bir şekilde gördük. Orada bulunan ahşap evlerin tamamı tayfundan sonra yerle bir olmuş, beton binaların çatıları uçmuş ve her taraf kırılmış veya kökünden sökülmüş ağaçlarla kaplıydı. Ayrıca müslüman köylerdeki camilerde tayfundan zarar görmüş ve kullalınalamaz hale gelmişti.

Hollanda IHH ekibi olarak Filipinler’deki partner kuruluşumuz ve Filipinler İslam Birliği (Filipinler Diyaneti) başkan yardımcısı Salim Demuna ile birlikte muhtaç insanlara, içinde başta pirinç olmak üzere temel gıda maddelerinden oluşan gıda paketlerini dağıttık.

9 Aralık 2013 tarihinde Filipinler’in güneybatısında bulunan Zamboanga kentine gittik. Burada takriben iki ay önce bir iç karışıklık nedeniyle, çoğunluğu müslümanların ikamet ettiği yanan üç mahalleyi ziyaret ettik.  Bu yangında toplam 10 bin ev kullanılamaz hale gelmiş ve evleri yanan insanlar aç ve açıkta kalmışlar. Tayfun felaketi kadar olmasa da, burada gerçekten büyük bir felaket ve insanlık dramı yaşanmış. Şu anda hala evleri yanan onbinlerce insan kentin açık spor salonunda derme-çatma çadırlarda çok zor şartlarda yaşamlarını sürdürmekteler. Hollanda IHH olarak evleri yanan ve daha önce tesbiti yapılarak ellerine yardım kuponu dağıtılan muhtaç insanlara gıda ve elbise yardımında bulunduk.

Yardımı alan muhtaç insanlar, binlerce kilometre uzakta olan Hollanda’dan hayırseverlerin kendilerine yardım gönderdikleri için çok mutlu olduklarını, selam ve dualarını ilettiklerini samimiyetle ifade ettiler.

Hollanda IHH Yönetim Kurulu Üyesi

Hüseyin Gündüz

Paylaş