25 Ocak 2018

Çad’da bir köy yand, bizim de yüreğimiz yandı!

Hollanda IHH olarak, 2016 yılında Çad’ın başkenti Encemine’nin Güney Doğu’sunda 2 saat araba mesafesinde bulunan Sakafa köyünde bir su kuyusu yaptırmıştık. 2017 yılının Ramazan ayında yaptırdığımız su kuyularının mutad kontrölünü yapmak üzere tekrar Sakafa köyüne gittik. Ancak gördüğümüz manzara içler acısıydı. Sakafa köyü halkı, Ramazan ayında Kur’an tilaveti dinlemek üzere komşu köye gitmişler ve köyde kalan çocuklar ateş ile oynarken köy yanmış. Klasik yoksul Afrika evleri gibi, ağaç, çamur, hasır ve yapraklardan oluşan Sakafa köyünde 107 evin tamamı yanmış. Bu yangında hiç bir can kaybının olmaması yoksul köylülerin tek teselli kaynağı olmuş.

Hollanda IHH olarak, bu yangından sonra bu köye düzenli olarak gıda yardımları ve eşya yardımları yapmaya devam ettik. Ancak bu yoksul halk için Afrika şartlarında asgari ölçülerde ev yapmak gerektiğini düşündük ve gerekli plan ve projeyi hazırladık. Hollanda’dan Çat Kapı Vakfı ile beraber burada 100 ev yapmak için kampanyayı başlattık. Camisiyle, okuluyla ve tuvaletleriyle model bir köy olacak şekilde projelerimiz hazırlandı, mali bütçesi belirlendi ve 2019 yılının ilk aylarında inşaat fiilen başlayacaktır.

Yanan Sakafa köyünün ortasında çınara benzer büyük bir ağaç olmasından esinlenerek bu köyün adını Söğüt köyü olarak değiştirmeyi uygun bulduk.

Sakafa’da, tuğla duvar, çimento sıvalı, çinko malzemeden çatısı, asma tavan ve demirden kapısı ve penceresi olan Afrika şartlarına uygun basit ama sağlam toplam 100 ev yapılacaktır. Evler blok şeklinde olacak ve her blokta 10 ev bulunacaktır. Her blok arasında 2 bay ve 2 bayan olmak üzere 4 adet tuvalet bulunacaktır. Ayrıca her evin 100 metrekare bahçesi olacak ve zamanla burada tarım eğitimi yapılacaktır. Bir evin maliyeti € 850,- Ayrıca en az € 5,- ile bu projeye destek olunabilecektir.

Not: Bir evin maliyetini karşılayan hayırseverin isim tabelası evin duvarına monte edilecek, 5 evin maliyetini karşılayan hayırseverin ismi sokak olarak verilecek ve 10 evin maliyetini karşılayan hayırseverin ismi mahalleye verilecektir.

Şimdi bağış yap: https://ihhnl.org/online-bagis/

 

Paylaş