25 Ağustos 2020

Beyrut patlaması mağdurlarına yardımlarınız ulaştı

Bir yadım kurumu olan Hollanda IHH, 27 yıldır mazlum ve mağdur coğrafyalarda yoksulların ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu meyanda 4 Ağustos 2020 tarihinde Lübnan’ın başkenti Beyrutta’ta meydana gelen patlama neticesinde mağdur olan kardeşlerimize yardım elini uzatmıştır. Yardım programı kapsamında içinde temel gıda maddelerinin bulunduğu 14 kg ağırlığında gıda paketleri 5000 aileye dağtılmıştır. Beyrut Acil Yardım kampanyamıza destek veren başta hayırseverlerimiz olmak üzere, Stichting Rizq ve Stichting voor de Mens kurumlarına çok teşekkür ediyoruz.

Lübnan, dünyanın en sorunlu bölgesi Ortadoğu’nun merkezinde küçük bir ülke.  Ülkede, bağımsızlığını kazandığı 26 Kasım 1941 yılından bu yana sürekli iç savaşlar ve siyasi karışıklıklar yaşandı. Ülkenin etnik ve dini yapısındaki karışıklık her dönem yönetime yansıdı ve ülke her dönem siyasi istikrar olmadan yönetilmeye çalışıldı.

Ortadoğu’nun bu küçük ülkesi kendi iç sorunları ile boğuşurken aynı zamanda komşularında meydana gelen savaşlarında yükünü çekmeye başladı.  Arap- İsrail savaşlarının tam merkezinde yer aldı. Savaş mağduru Filistinli mültecilerin sığındığı ülkelerden biri oldu. 2011 yılında Suriye’de çıkan iç savaş neticesinde milyonlarca Suriyeli mülteci olarak komşu ülkelerde yaşamaya başladı. Lübnan, 4 milyon nüfuslu küçük bir ülke olmasına rağmen 1,2 milyon civarında Suriyeli Mültecilere ev sahipliği yapmaktadır.

Lübnan, coğrafi olarak stratejik bir konumda bulunması ve istikrarsız yönetimin olması hasebiyle sürekli dış müdahalelere açık bir ülke olmuştur. Gerek bölgede bulunan ve gerekse uzak coğrafyalarda bulunan bir çok ülke Lübnan’ın iç işlerine karışmakta ve bu ülke üzerinden siyasi güç devşirmeye çalışmaktadırlar.

Son olarak 4 Ağustos 2020 tarihinde ülkenin başkenti Beyrut’ta, ülkenin ticari merkezi konumundaki limanda büyük bir patlama meydana geldi. Bu patlama neticesinde 200 den fazla insan hayatını kaybetti, 6 binden fazla insan yaralandı ve onbinlerce insan evsiz kaldı. Bu büyük felakete kimler sebep oldu, bunu yapanlar kimlerdi, bu sorular hiç bir zaman cevabını bulamayacak ve Lübnanlı’ların kafasında soru işareti olarak kalacaktır. Bu soru işaretleri de ülkede yeni kaoslara ve yeni istikrarsızlıklara sebep olacaktır. Nitekim büyük patlamanın üzerinden uzun zaman geçmiş olmasına rağmen Lübnan sokakları hala hareketli ve her an yeni bir iç savaşa doğru zemin hazırlanıyor görüntüsü var gibi.

Velhasıl Ortadoğu’nun bu küçük ülkesi sikletinden çok ağır problemler ile mücadele etmeye çalışıyor. Kısa vadede bu problemlerin çözüleceğine dair bir emare görünmemektedir.

 

Paylaş