8 Ocak 2012

Bangladeş’te Rahmet Kuyuları açıldı

Dünyanın bir çok yerinde kronik su kıtlığı hakim durumda. Özellikle Afrika’da, su ihtiyacı kendini daha çok hissettiriyor. Bazen aylarca yağmur yağmıyor. Senede iki  ya da üç ay yağmur alan bölgelerde de yağmur çok şiddetli yağmasına rağmen kalıcı olmuyor, aksine verimli arazileri de silip götürüyor. Böylece her yıl daha fazla arazi erozyona uğruyor ve çölleşiyor.

Ayrıca Güney Asya’nın en fakir ülkesi Bangladeş’te çok yağış almasına rağmen ülkenin yeterince alt yapısı olmadığı için temiz su sıkıntısı çeken ülkeler arasındadır. İnsanları su ihtiyaçlarını yağmur sularının meydana getirdiği göletlerden karşılamaktadırlar. Akıntısı olmayan bu göletlerden hem içme suyu tedarik edilmekte ve hemde aynı gölette insanlar temizlik yapmaktadır. Bu durum insan sağlığı için büyük tehlike oluşturmaktadır. Nitekimher 10 çocuğun beşi, su kıtlığından hastalanmakta , bilhassa ishal türü hastalıklar çocuklarda tehlike oluşturmakta ve çocukların büyük bir kısmı daha beş yaşına varmadan bu hayata veda etmektedir.

Hollanda IHH, iki yıldır Bangladeş’te su kuyulsrı açma çalışması yapmaktadır. Uygun yerler uzmanlar tarafından tesbit edilmekte, hijyen sağlanabilmesi için kuyuların üstü kapatılmakta ve el pompaları konmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda insanlar temiz suya kavuşmaktadırlar. Bu meyanda Hollanda IHH olarak 2011 yılında Bangladeş’te toplam 51 adet su kuyusunu hizmete açmış bulunmaktayız.

Bangladeş’te bir kuyu €.550,- açılmakta ve açılan her kuyudan takriben 2000 insan istifade etmektedir.

Paylaş