19 Aralık 2017

Afrika’da küçük yardımlar ile büyük değişimler yapılıyor

Afrika ülkelerinin ekseriyeti hala geleneksel tarım ve hayvancılık ile geçimlerini idame ettirmekteler. Ancak Afrika’nın bir çok ülkesi ve bazı ülkelerin bazı bölgeleri tarım ve hayvancılık için çok müsait değil. Yeterince otlak ve sulama alanları yoktur. Bu ülkelerden biride denize sınırı olmayan, Orta Afrika ülkesi Çad’dır. Çad yüz ölçümü itibariyle Afrika’nın en büyük ülkelerinden biri olmasına rağmen 13 milyon civarında nüfusa sahip. Ve nüfusun büyük çoğunluğu geleneksel yöntemler ile yapılan tarım ve hayvancılıkla geçimlerini sağlamaktalar. Çad’ın en verimli toprakları Çad gölü havzası, Chari ve Kamerun sınırını oluşturan Logon nehir yataklarıdır. Bunun dışındaki toprakların büyük bir kısmı tarım ve hayvancılığa müsait değildir. Dolayısıyla böyle ülkelerin ve bölgelerin iyi analiz yaparak hangi tür tarım ve hayvancılığa müsait olduğunu tesbit ederek çalışma yapmaktır.

Tecrübeler gösteriyor ki, bu tür yerlerde en uygun üretken, yani damızlık keçilerin sayısını çoğaltarak halkın geçimine katkı sağlamaktır. Zira keçilerin beslenme alanları çok geniştir. Ağaç yapraklarından, kurumuş otlardan ve dikenli ağaçlardan rahatlıkla beslenmektedir. Ayrıca damızlık keçiler yılda iki kez ve çoğu zaman ikiz veya daha fazla yavrulama yaptıklarından çok hızlı bir şekilde çoğalmaktadır.

Hollanda IHH olarak, Çad’da yoksul ailelere 4 adet dişi ve bir adet erkek damızlık keçi yardımları yapmaktayız. Keçi yardımı yaptığımız ailelerin kayıtlarını yaparak onları takibe alıyoruz. Yardım yaptığımız aileler ile keçi sayısı en az 20 adet oluncaya kadar satmayacaklarına ve kesmeyeceklerine dair anlaşmalar yapıyoruz. Keçi sayısı 20 olduktan sonra her aileden her 10 keçiden birini alarak başka yoksul ailelere veriyoruz. Amacımız bu güzel projenin devamlılığını sağlamak ve yardımlaşma bilincini aşılamaktır.

Şu ana kadar Çad’da 100 aileye damızlık keçi yardımı yapmış bulunmaktayız. Bir damızlık keçinin bedeli sadece € 65,- Bu önemli proje ile küçük yardımlar ile büyük değişimler yapıldığını bir kez daha görmüş olduk.

 

 

Paylaş